HomePortalGallerySearchFAQRegisterLog in
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar
Pautan
 Profile
 Forum
 Radio OUM
 Portal OUM
 Portal KPM
 megi group
 Portal BPG
 Album
 FAQ
Latest topics
» Adakah pilihan anda itu tepat?
Mon Feb 08, 2010 12:51 pm by Lavendar

» HARI TERBUKA CZ yang Ke-3.
Thu Dec 03, 2009 4:40 pm by Lavendar

» MQL Course @ Commerce Zone!!!
Thu Nov 19, 2009 4:11 pm by Lavendar

» Get Our Free Holiday Rewards For You
Thu Nov 12, 2009 6:17 pm by Lavendar

» New Course Fees Update
Tue Nov 10, 2009 6:49 pm by Lavendar

» Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Thu Nov 05, 2009 5:22 pm by Lavendar

» OPEN DAY CZ is back | HARI TERBUKA BERSAMA CZ KEMBALI LAGI
Mon Nov 02, 2009 11:42 am by Lavendar

» Khas buat warga Megi Goreng Forum
Wed Oct 14, 2009 12:35 pm by Lavendar

» COMMERCE ZONE | Selamat Hari Raya
Fri Sep 25, 2009 12:36 pm by Lavendar

Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Top posters
ct
 
yusrida
 
miji505
 
hazim
 
Lavendar
 
azura
 
nafi_899
 
putera_santubong
 
cra_8885
 
yusrida689
 

Share | 
 

 Petua Rumah Tangga Bahagia

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
ct
Tuan Tanah
Tuan Tanah


Number of posts : 97
Age : 38
lokasi ekau kek mano?? : kek umah la..
Registration date : 2008-11-16

PostSubject: Petua Rumah Tangga Bahagia   Thu Nov 20, 2008 4:01 pm

Quote :
BAGI YANG TELAH BERUMAHTANGGA, CETAK HALAMAN INI DAN LEKATKAN DI DINDING BILIK UNTUK DIBACA BERSAMA-SAMA SUAMI DAN ISTERI.

1- Sering melakukan kegiatan bersama-sama seperti makan bersama, keluar berjalan berdua-duaan, beriadah dan mandi bersama.

2- Galakkan isteri tidur di atas lengan suami. Isteri yang penyayang akan berada di belakang bahu sebelah kanan suami ketika berjalan.

3- Jaga agar mulut dan badan tidak berbau agar suami sentiasa mahu berseronok dengan isteri.

4- Isteri yang hangat dan romantis sentiasa mengharapkan suaminya berada di rumah bersama-samanya.

5- Tukar gaya penampilan setelah beberapa ketika untuk mengelakkan jemu kepada pasangan.

6- Kreatif mencipta suasana yang harmoni dan tenang dalam rumah tangga.

7- Sekiranya ada pergaduhan atau pertengkaran, cuba ingat kembali kenangan manis semasa bercinta dan berbulan madu.

8-Kenangkan jasa dan susah payah isteri mengandung dan melahirkan anak.

9- Sekiranya berlaku penceraian (bagi pasangan Islam untuk talak satu dan dua saja) jangan mudah menghalau isteri keluar dari rumah sebelum habis edah kerana mungkin suami isteri berminat untuk bersatu kembali (rujuk).

10- Suami kena lebih mesra dengan keluarga mentua kerana sekiranya rumah tangga menghadapi masalah, ibu bapa mentua boleh membantu dari segi nasihat.

11- Suami jangan tumpu perhatian yang berlebihan kepada dunia luar berbanding keluarga sendiri.

12- Isteri jangan lebih banyak masa menyibukkan diri dengan dunia luar, seperti aktif dengan kegiatan persatuan, berpolitik atau terbabit dengan jualan langsung.

13- Sentiasa berlembut dari segi percakapan, layanan kepada pasangan dan pergaulan sesama ahli keluarga.

14- Isteri perlu berhias lebih kepada suaminya berbanding apabila keluar rumah.

15- Menjawab setiap pertanyaan suami dengan lembut.

16- Pasangan tua, terutama isteri jangan terlalu rapat dengan cucu, tidur dengan cucu dan tinggalkan suami tidur sendirian.

17- Sekiranya ada masalah, bawalah berbincang. Jangan bertengkar dan masing-masing menegakkan pendapat sendiri.

18- Fahami dan hayati sifat pasangan dan anak-anak. Suami disifatkan seperti matahari sentiasa panas, isteri bulan; cantik, lembut dan indah dipandang, manakala anak-anak pula umpama bintang iaitu sifatnya sebagai penghibur dalam rumah tangga.

19- Suami isteri perlu mengekalkan sifat romantis dan sentiasa berhati muda walaupun masing-masing sudah berusia.

20- Anak-anak jangan dipaksa mengikut telunjuk dan kehendak ibu bapa tetapi beri mereka pilihan yang sesuai tetapi sentiasa awasi mereka.

21- Ketua rumah tangga yang bijak sentiasa ada perancangan jangka panjang untuk ahli keluarganya. Sama ada dari segi kewangan, pelajaran dan tempat percutian.

22- Keluarga Islam, pastikan sekurang-kurangnya dua waktu sembahyang berjemaah bersama-sama ahli keluarga - merapatkan hubungan dan kemesraan.

23- Jangan beri ahli keluarga makanan yang tidak halal atau diragui kehalalannya kerana bermula dari makanan membentuk air mani dan melahirkan generasi seterusnya

_________________
~BEauTy Is iN THe EyE oF tHe BEhOlDeR~
Back to top Go down
View user profile http://megigoreng.forumotion.com
yusrida



Number of posts : 52
Age : 49
lokasi ekau kek mano?? : Tampin
Registration date : 2008-11-17

PostSubject: Re: Petua Rumah Tangga Bahagia   Fri Nov 21, 2008 9:30 am

Po pendapat puan tentang suami berhajat untuk poligami...dengan niat membantu..tak kiro ambil ibu tunggal, jando berhias, atau anak dara ko? Ngape gak er puan, isteri2 tak mau dimadu... Kan manis....? tensen
Maaf den tak niat nak tuju sapo2 cumo nak pandangan ikhlas yo.... Maklum le den tak do idea lam ruangan ni.. Bual2 sajo tontang gumah tanggo... Kalu tau orang gumah den na..as, tak tdo luar atau tdo kek lantai..hua.hua..padan muko . Tapi kalu dipujuk baik2 tak tau lae..kan Laughing Gata... kato er... terkejut
APO KOMEN EKAU U... joget
Back to top Go down
View user profile
ct
Tuan Tanah
Tuan Tanah


Number of posts : 97
Age : 38
lokasi ekau kek mano?? : kek umah la..
Registration date : 2008-11-16

PostSubject: Re: Petua Rumah Tangga Bahagia   Sat Nov 22, 2008 7:57 pm

komen saya ke.. terkejut

ok.. pada saya lah kan.. kalu sang suami tu dah gata nk kawen duo ko tigo ko.. ompek ko.. kono la tengok status dan kedudukan sang suami tu dulu... kalu mampu.. po salah eh.. janji adil kan.. joget

tapi kalu x mampu.. sindrik mau hengat la.. diri sindrik x mampu nk bg makan nasik.. ni kan pulak nk bagik sampai ompek mulut.. akai ada ka.. marah

buat para isteri plak.. ijinkan la sang suami nih nk kawen ompek.. tgk sampai mano dapek eh keADILan tuh.. Very Happy

hajat sang suami nk berpoligami nih kena la tgk pada tempat dan bagaimana cara ehh.. bagi saya.. kalu my hubby nk poligami... buat la.. janji dia adil dan saksama... and jangan la second wife tu nk mempunyai sang suami dan menidak kan 1st wife nih..

erkk.. panjang lebar lak komeng nih.. . angkat kening

okla.. any question.. Question

_________________
~BEauTy Is iN THe EyE oF tHe BEhOlDeR~
Back to top Go down
View user profile http://megigoreng.forumotion.com
yusrida



Number of posts : 52
Age : 49
lokasi ekau kek mano?? : Tampin
Registration date : 2008-11-17

PostSubject: Re: Petua Rumah Tangga Bahagia   Sun Nov 23, 2008 1:07 pm

Gaso den la jwpan pn yg ni "kalu my hubby nk poligami... buat la.. janji dia adil dan saksama... and jangan la second wife tu nk mempunyai sang suami dan menidak kan 1st wife nih.. " tak relevan.. Kalu cam tu puan sgt baik..
Mano buleh sumo er nak kungsi2..boto tak??? Dah byk den tanyo....Cakap memang mudah kan? Tanyolah laki normal sumo er nak kahwin lobih drp satu....tapi bagi den mau tapi takut...tak mampu beri keadilan t kemudian ari kono soal tak leh mashuk syurga kan?takut
Sobab bagi laki nak boee makan tu tak do hal..tapi yang????...susah nak adil tensen
Oleh tu senjato er...ialah kito samo2 jago keharmonian gumah tanggo yg kito bino..n selalu bedoa kepada Allah moga istana yg kito bino berpanjang hingga ke akhir hayat..AMIN... ampun
Kalu isteri jago boto2 dio nyo hubby er.. pasti dio ingat n soda diri..? N petua gumah tanggo yg puan boee tu perlu dihayati n dalam maksud tu...Buleh jamin koka hidup berumah tanggo..Mo kasih bagus bri petua ni..n kalu dihayati umur gaso tak tua... tepuk
Back to top Go down
View user profile
ct
Tuan Tanah
Tuan Tanah


Number of posts : 97
Age : 38
lokasi ekau kek mano?? : kek umah la..
Registration date : 2008-11-16

PostSubject: Re: Petua Rumah Tangga Bahagia   Sun Nov 23, 2008 9:33 pm

yusrida wrote:
Gaso den la jwpan pn yg ni "kalu my hubby nk poligami... buat la.. janji dia adil dan saksama... and jangan la second wife tu nk mempunyai sang suami dan menidak kan 1st wife nih.. " tak relevan.. Kalu cam tu puan sgt baik..
Mano buleh sumo er nak kungsi2..boto tak??? Dah byk den tanyo....Cakap memang mudah kan? Tanyolah laki normal sumo er nak kahwin lobih drp satu....tapi bagi den mau tapi takut...tak mampu beri keadilan t kemudian ari kono soal tak leh mashuk syurga kan?takut
Sobab bagi laki nak boee makan tu tak do hal..tapi yang????...susah nak adil tensen
Oleh tu senjato er...ialah kito samo2 jago keharmonian gumah tanggo yg kito bino..n selalu bedoa kepada Allah moga istana yg kito bino berpanjang hingga ke akhir hayat..AMIN... ampun
Kalu isteri jago boto2 dio nyo hubby er.. pasti dio ingat n soda diri..? N petua gumah tanggo yg puan boee tu perlu dihayati n dalam maksud tu...Buleh jamin koka hidup berumah tanggo..Mo kasih bagus bri petua ni..n kalu dihayati umur gaso tak tua... tepuk

memang saya rasa watper kita nk gaduh2 kalu hubby nk kawen lagi kan.. dia mampu.. kalu kita halang.. dia akan buat jugak.. ala lelaki.. mana2 sama je..
and bohong la kalu kata saya ni suka kongsi hubby .. isk.. nk kungsi buku ngan anak buah saya pun saya x bulih.. apa lagi kungsi hubby lak.. Rolling Eyes

x salah poligami nih.. kalu kena cara ehh.. Laughing

_________________
~BEauTy Is iN THe EyE oF tHe BEhOlDeR~
Back to top Go down
View user profile http://megigoreng.forumotion.com
yusrida



Number of posts : 52
Age : 49
lokasi ekau kek mano?? : Tampin
Registration date : 2008-11-17

PostSubject: Re: Petua Rumah Tangga Bahagia   Sun Nov 23, 2008 10:46 pm

Yo..Bagus jawapan puan... K den pueh hati skop perbincangan kito ni.. Smile
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Petua Rumah Tangga Bahagia   Today at 8:51 am

Back to top Go down
 
Petua Rumah Tangga Bahagia
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Rumah Ditinggal Pergi ke Gereja, Nasib Jadi Apes
» SKB 3 menteri: pendirian rumah ibadah
» sholat di rumah orang kristen
» yang menghalangi malaikat masuk ke dalam rumah
» Skandal Kebohongan ‘Mukjizat’ Para Pendeta

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: ::: RUANG TAMU ::: :: Tips dan Petua-
Jump to: